Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 ROBOTİK: ELEKTRONİĞE HAYAT VERMEK

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 214
Yaş : 37
Nerden : KONYA/KULU
Kayıt tarihi : 05/09/08

ROBOTİK: ELEKTRONİĞE HAYAT VERMEK Empty
MesajKonu: ROBOTİK: ELEKTRONİĞE HAYAT VERMEK   ROBOTİK: ELEKTRONİĞE HAYAT VERMEK Icon_minitimeSalı Eyl. 16, 2008 10:00 pm

Robot nedir?

ROBOTİK: ELEKTRONİĞE HAYAT VERMEK Lego_a10

Önce karar verelim. Robot nedir? Robot duyargaları (sensör) ile çevresini algılayan, algıladıklarını yorumlayan, bunun sonucunda karar alan (yapay zeka), karar sonucuna göre davranan, eylem olarak hareket organlarını çalıştıran veya durduran bir aygıttır.

Bu tanıma göre bilgisayara paralel port ile bağlı ve klavyeden kontrol edilen bir araba robot değildir. Çünkü kendisi tek başına karar vermemekte, bizim klavyeden verdiğimiz talimatları uygulamaktadır. Ancak aynı araba duyargaları ile algıladıklarını yorumlamak üzere bilgisayarın mikroişlemcisini kullanıp, yorumlatıyor ve kendi karar alabiliyor, algılamalarına gore bizden bağımsız davranabiliyorsa o artık bir robottur.

Örneğin arabanın önüne eklenecek sensörden bir sinyali alınca, algıladığı sinyali bilgisayarın mikroişlemcisine yorumlatıp önünde bir engel oduğunu anlayıp, kendiliğinden sağa veya sola dönüyorsa arabanız artık bir robottur.

Robot yapmak kolay iş değildir. Cesaret, çaba, yoğun uğraş, sabır ve en önemlisi başarma arzusu ve kararlılıgı gerektirir. Uykusuz geçen geceler başarının sırrıdır:)

Önce temel elektronik ve mekanik bilgileri ile tanışmış olmak veya öğrenmek için zaman ayırmak gerekir. Devamı ise okumalarınız ve deneylerinizle adım adım gelir. Konu ile ilgili bilginiz derinlemesini olmasını gerektirmez. Elektronik devre şemaları mutfak reçeteleri gibidir. Bir düzine sembol öğrenmeyi gerektirir. Ancak bir kaç günde öğrenebilir, devre şemalarını okuyabilirsiniz.

Analog ve dijital elektronik nedir? Direnç, kondansatör, transistör, entegre ve diğer elektronik aksamın işlevlerini öğrenmek gerekir. Çok az parça içeren basit devrelerle başlayıp ilerleyeceksiniz. Bilgilerinizi geliştirdikçe daha gelişmiş karmaşık devreleri çözecek veya mevcut bir devreyi ihtiyacınıza göre değiştirebileceksiniz.

Robotun şasi, gövde ve hareket aksamının imali için biraz mekanik, biraz da el becerileri gerektirir. Ahşap, aluminyum, plastik malzemeleri kesmek, bükmek, delmek, yapıştırmak, şekillendirmek gibi işlemler gerektirir. Bu işleri yaparken her zaman koruyucu önlemler alın, kendinize zarar vermeyin. Gerektiğinde el becerileri sizden iyi olan arkadaşlarınızdan veya aile bireylerinizden yardım alın.

Temel bilgi ve becerilerinizi kitaplar okuyarak, deneyler yaparak sebat, sabır ve öğrenme arzunuz ile geliştireceksiniz. Bunun sonucunda, çalışan işleyen kendi robotunuzu yapabilecek seviyeye geleceksiniz. Öğrenmenin bir yolu da deneme yanılma metodudur. Hata yapmaktan çekinmeyin. Yanlışlar öğreticidir. Bir sorunla karşılaştığınızda yoğun çabalar sonucunda sorunu hala çözemiyorsanız, işinizi bir kaç gün bir kenera bırakın, yaptığınız işlemleri not alın. Belki de bilim adamları tarafından henüz çözülmeyen bir durumla bir olayla karşı karşıyasınız!!!

Bir kaç gün sonra araştırma ve çabalarınız hala sonuç vermiyorsa, robot grubumuza yazarak grup üyelerimizden yardım isteyin. Kendinizi motive edin, başarma arzunuzu kamçılayın, kendi kendinize "başaracağım!" deyin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://turkkontu.yetkinforum.com
 
ROBOTİK: ELEKTRONİĞE HAYAT VERMEK
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: ==TEKNOLOJi MERKE== :: ROBOTİKA-
Buraya geçin: